Aistikasta. Koskettavaa.

”Musiikki meitä yhdistää, se meitä innoittaa ja ravitsee” Anniina


Vocaliisojen erikoisuus on suomenkielisen ortodoksisen kirkkomusiikin esittäminen naisäänille sovitettuna. Perinteisesti ortodoksista kirkkomusiikkia ovat esittäneet miehet ja sekakuorot.Musiikin uniikkeja sovituksia”Ortodoksisessa kirkkomusiikissa kaikki mikä meistä tulee, on persoonatonta. Olemme vain välikappale ja jokin laulaa meissä.”


Anniina

Monipuolinen ohjelmisto

Vocaliisojen ohjelmisto ei rajoitu pelkästään kirkkomusiikkiin vaan kuoro hakee vaikutteita ja lisähaasteita monista eri musiikkityyleistä. Kaikissa produktioissa halutaan olevan jokin äänenkäytöllinen haaste. Tämä juurikin kehittää kuorolaisten laulutaitoa, äänen hallintaa ja kuoronjohtajaa itseään.  

Naiskuoron lauluesitykset soveltuvat hyvin erilaisiin tilaisuuksiin häistä hautajaisiin, yritysjuhlista valtiovierailuihin. Kuoromme esiintyy ahkerasti omien konserttien lisäksi tilauksesta eri tapahtumissa ja tilaisuuksissa.  

Näin meidän esittämänä soi meille kaikille rakas Finlandia; kuuntele tästä linkistä 

Rovaniemen Juhannusjuhlassa 2019 Vocaliisat esittivät mm. Joutsen, Romanssi, Nocturne, Hyvää hyvää iltaa, Muistelen sua, Finlandia-hymni.

Suomenkielistä ortodoksista kirkkomusiikkia naisäänille  

Suomenkielistä ortodoksista kirkkomusiikkia ei tällä hetkellä Suomessa ole ottanut ohjelmistonsa keskiöön mikään muu naiskuoro kuin Vocaliisat kuoronjohtajansa 4 - 6 -äänisillä sovituksilla. Näihin kuoronjohtaja Anniina Kervisen tekemiin sovituksiin Vocaliisoilla on yksinoikeus.

Alla olevista linkeistä voit kuunnella kuoromme esittämiä ortodoksisia veisuu-kappaleita: Ehtooveisu, Sinulle oi Jumalan synnyttäjä, Viisaan ryövärin, 

Debyyttilevyltämme voit kuunnella tulkintamme Sinulle veisaamme -veisusta alla olevasta linkistä, jolla tervehdimme yleisöämme mm Joulutervehdyksenä.

JOULUTERVEHDYS

 

Kuoromme 5-vuotis juhlakonsertti, Sydämeni Laulu Rovaniemen Kirkossa marraskuussa 2019 oli läpileikkaus kuoromme ohjelmistosta.

Ortodoksisen kirkkomusiikin tulkitseminen vaatii syvällistä ortodoksisen tradition tuntemusta sekä naisäänillä erilaisia sointukäännöksiä ja sävellajeja kuin mies- tai sekakuorolla. Vocaliisoille sovitettu ortodoksinen kirkkomusiikki on sovitettu jokaisen kuorolaisen omaan äänenkäytön vahvuuteen. Kuoronjohtaja tuntee jokaisen laulajansa äänen, koska hän on jokaisen kuorolaisensa laulunopettaja. Ortodoksinen kirkkomusiikki edellyttää erityistä äänenmuodostusta, jotta naisäänillä saavutetaan yhtä täyteläinen sointi kuin mies- tai sekakuorolla. Näin musiikin olennainen tunnelma voidaan säilyttää kuoronjohtajan mielestä.

Ortodoksinen kirkkomusiikki on käytännössä laulettua rukousta. Musiikin arvokas esittäminen vaatii kuorolta ja kuorolaisilta paljon. Perinteeseen kuuluu tietty aukikirjoittamaton tapa tulkita ja kuljettaa ääntä. Anniina Kervinen on tehnyt lukuisia sovituksia Vocaliisojen laulettaviksi. Kuoronjohtajan näkemyksen mukaan veisuja kuorolle sovitettaessa on aina säilytettävä tekstistä lähtevä traditio ja rukouksellisuus.

Suomenkielisen ortodoksisen kirkkomusiikin konsertteja onkin kuultu eri puolilla Suomea. Vocaliisat on saanut yhtenäisestä ja kokonaisvaltaisesta äänenmuodostuksestaan paljon kiitosta. On merkittävää, että pohjoisesta nousee poikkeava naiskuoro.

Suomen Kulttuurirahasto ja Oulun ortodoksinen hiippakuntasäätiö ovat huomioineet Vocaliisojen omaleimaisuuden myöntämällä kuorolle apurahaa ortodoksisen kirkkomusiikin esittämiseen. Näitä konsertteja onkin kuultu mm. Rovaniemellä, Sodankylässä, Ylläksellä, Oulussa, Joensuussa ja Kajaanissa.

Kuoromme ohjelmistossa olevista ortodoksisesta kirkkomusiikista saat kattavan kuvan Vocaliisojen veisulistasta; Ortodoksiset veisut

 

"En ollut aiemmin tutustunut ortodoksilauluihin, mutta tämän kuoron myötä olen oppinut paljon. Ne ovat voimaannuttavia, vahvatunteisia, merkityksellisiä lauluja. Laulut eivät ole helpoimmasta päästä, mutta se tunne, kun eri äänet sointuvat hienosti yhteen ja sanat kertovat tarinaa, saavat itsellekin todella onnistuneen tunteen. Eniten minua koskettavat laulut "Miksi minut hylkäsit" ja "Saata, oi Kristus"."

Reetta Lintala, II altto

 

 

 

 

Suomalaista  klassista ja ikivihreää 

Vocaliisojen ohjelmistoon kuuluu perinteistä ja myös uutta naiskuoromusiikkia. Klassisen ja hengellisen musiikin ohella kuoro laulaa viihteellistä musiikkia ja kansanlauluja.

Mukavuusalueen ulkopuolelle hyppääminen on erittäin kehittävää. Uusia taitoja on haettu esimerkiksi etnomusiikin suorasta, haastavasta ja leveästä äänenkäytöstä. Mielenkiinnon kohteena on ollut esimerkiksi Annika Fuhrmanin uusi naisvoimainen kansanmusiikki.

Kuoromme ohjelmistossa olevista, eri nimekkäiden säveltäjien säveltämistä musiikkikappaleista saat kattavan kuvan Vocaliisojen Laululistasta;  Kevyt ja klassinen musiikki

 

Vocaliisat järjesti syksyllä 2018 Iltamat -tapahtuman 50-luvun hengessä yhteistyössä harmonikkataituri Tatu Kantomaan, saksofonisti Pasi Lehtorannan ja Lyseonpuiston lukion orkesterin kanssa.