Naiskuoromusiikkia suurella sydämellä


”Haluamme edistää harvinaista ortodoksista kirkkomusiikkia naiskuorolle sovitettuna” Anniina

 

Yksityinen puoliammattilaiskuoromme Vocaliisat on Suomen ainoa ortodoksiseen suomenkieliseen kirkkomusiikkiin erikoistunut naiskuoro. Laulutaiteilija, kuoronjohtaja Anniina Kervinen oli luomassa kuoroamme vuonna 2014. Kuoron ohjelmiston skaala ulottuu klassisesta viihteelliseen musiikkiin.


Kuoromme on saavuttanut viidessä vuodessa hyvän aseman ja maineen laadukkaana naiskuorona Rovaniemellä. Nuoreen ikäämme nähden olemme osaavan kuoronjohtajamme Anniina Kervisen johdolla esiintyneet ja konsertoineet paljon, myös eri puolilla Suomea.

Kuoromme haluaa edistää ja tehdä tunnetuksi harvinaista naisäänille sovitettua suomenkielistä ortodoksista kirkkomusiikkia, kehittää toimintatapojaan henkilökohtaisena laulukouluna sekä panostaa myös säännölliseen esiintymistoimintaan.
Halu inspiroitua, oppia lisää ja kokea yhdessä ikimuistoisia musiikkielämyksiä yhdistävät meitä eri-ikäisiä naislaulajia.

Kuoromme on Sulasol ry:n (Suomen Laulajain ja Soittajain Liiton) sekä Suomen Naiskuoroliiton jäsen. Vocaliisat ry on myös paikallisuutta edistävän yhteisön, Likiliikkeen jäsen nro 236 vuodesta 2019 lähtien.

 

Vocaliisat nimellä on merkitys

Kuoromme nimi muokkautuu sanasta vocaliisit. Se tarkoittaa italialaisen laulukoulun käyttämää äänen ja vokaalien oikeaoppista käyttöä, etenkin nykyisessä monenlaisten muotivirtausten aallokossa.
Vocaliisit on myös musiikkiteos, jossa laulaja laulaa sävellyksen käyttäen koko ajan vain yhtä vokaalia.


Vocaliisit perustuu oikeaan tapaan laulaa ja ääntää vokaaleja. Se tarkoittaa myös lauluäänen teknillisiä harjoituksia, etydejä esim. Niccolo Vaccain lauluharjoituskokokoelmia. Vokaali sijoittuu samaan paikkaan ja näin ne soivat kuin ääni olisi tekstin päällä. Vaccai Vocaliisit kokoelmassa esiintyvät perinteellisessä laulussa esiintyvät lauluäänen käyttötavat, mitä tulee mm. intervalleihin.


Kuoromme nimen on kehittänyt kuoromme mentori, kuoronjohtajamme äiti, laulunlehtori Airi Kervinen.


Naiskuoro Vocaliisat nimellä on siis merkitys, joka on myös kuoromme tavassa harjoittaa ja kehittää ääntämme kuoronjohtajamme ja laulun opettajamme Anniina Kervisen johdolla. Ajatuksemme ydin – oikea perinteellinen klassinen äänenmuodostus.


Kuoromme tarjoaa laulajilleen klassiseen ja yksilölliseen laulun opetukseen perustuvaa opetusta ja tulkintaa.
- Koskettavaa-Kuoronjohtajamme

Kuoromme perustaja, äänenmuodostaja ja kuoronjohtaja on Anniina Kervinen Rovaniemeltä.

Kuoromme perustaja, kuoronjohtaja Anniina Kervinen aloitti musiikkiopintonsa 5- vuotiaana viulunsoitolla Lapin musiikkiopistossa soittaen myös 1987-1989 Lapin Kamariorkesterissa. Myöhemmin hän siirtyi laulunopiskeluun äitinsä laulunlehtori Airi Kervisen ohjaukseen.

Suomen Kulttuurirahaston myöntämällä apurahalla Kervinen jatkoi lauluopintojaan Madame Renata Scotton, Larissa Gergijevan Mariinski-teatterin mestarikursseilla sekä tunnustetun professorin Irina Gavrilovicin opissa. Kervisen pitkäaikaisena opettajana on toiminut myös oopperalaulaja Ritva Auvinen.

Liedin ilmaisussa Kervisen ohjaajina ovat olleet mm. Marita Viitasalo, Collin Hansen, Ilmo Ranta ja Pentti Kotiranta, jonka kanssa hän on myös konsertoinut liedlaulajana. Laulutaiteen lisäksi Kervinen on opiskellut ortodoksista kirkkomusiikkia, teologiaa ja kuoronjohtoa Itä-Suomen Yliopistossa suorittaen kuoronjohdon 3-kurssin erinomaisin arvosanoin.

Kervinen on tehnyt yksilöllisen äänenmuodostuksen ammatilliset ja pedagogiset opinnot Sibelius-Akatemian lautakunnalle korkein erinomaisin arvosanoin sekä toiminut kuorojen ja eri kokoonpanojen ohjaajana, äänenmuodostajana ja yksinlaulun opettajana.

Hän on esiintynyt oopperarooleissa mm. Suomen Kansallisoopperassa ja alueoopperoissa sekä tehnyt kirkkomusiikin parissa yhteistyötä Uspenskin katedraalin kirkkokuoron, kuoronjohtaja Dir.mus. Jarmo Lehdon ja urkutaiteilija Kalevi Kiviniemen kanssa.

Kervinen on menestynyt urallaan myös yksinlaulajana ja laulukilpailuissa. Tällä hetkellä Kervinen toimii freelancetaiteilijana palattuaan takaisin synnyinseudulleen Rovaniemelle. Hän on sovittanut kuorollemme kaikki ortodoksiset veisut. Niiden esittämiseen kuorollamme on yksinoikeus.

Kuoronjohtaja Anniina Kervisen kiinnostavan tarinan voi lukea  Uusi Rovaniemi -lehden artikkelista huhtikuulta 2019:  Ikuisuuden äärellä

 

 

Laulajamme

Kuoromme on 4-6 ääninen naiskuoro, jonka musiikkiesitykset ovat aina laulajien koko äänialalle sovitettuja.

 

Kuoromme I sopraanolaulajia ovat:

 

Kaislakerttu Järvelä

Pirkko Vuoti-Vainikka

Tiina Ronkainen

Miia Lintunen

 

Sandra Tammela

Kuoromme II sopraanolaulajia ovat:

Sari Nivala

Rita Lääkkölä

Hannele Fofonoff

Olga Kervinen

Leena Timonen

Pirjo Ilvesviita

 

Kuoromme I alttolaulajia ovat:

Minna Sallinen

Kirsi Ojutkangas

Saana Yli-Tepsa

Taina Torvela

Laura Valkonen

 

Kuoromme II alttolaulajia ovat:

Reetta Lintala

Anne Karhu

Anne Aikio,

  

Sirkka Jokela

 

Kuoromme toimintaperiaatteet

Vocaliisat esiintymässä Rovaniemen Juhannusjuhlassa Koskipuiston kallioilla.

Kuoromme konsepti on harvinainen!

Vocaliisoissa laulaja nähdään aina yksilönä. Kuoromme jatkuva kehittyminen edellyttää laulajan yksilöllistä huomioimista.

Jokainen laulaja osallistuu säännöllisesti kuoronjohtajan pitämille henkilökohtaisille äänenmuodostustunneille, joissa peilataan laulutekniikkaa ja omaa äänenkäyttöä harjoiteltavaan konserttiohjelmistoon. Tällä toimintaperiaatteella kuoro kehittyy laadukkaaksi kokonaiseksi instrumentiksi. Kuorolaulajahan juurikin tarvitsee äänenhallintaa ja taitoa käyttää ääntänsä eri musiikkityyleissä taipuisasti.

Äänenmuodostuksen pohjana on klassisen laulun äänenmuodostus ja hengitystuen harjoittaminen. Yhteistä sointia ja puhtautta tuetaan ja haetaan kuoronjohtajan pitämillä ääniryhmien omilla äänenmuodostustunneilla, joiden tavoitteena on saavuttaa kuin "yhdestä suusta" tuleva sointi. Näin ollen kuoron yhteisharjoituksissa voidaan keskittyä musiikilliseen tulkintaan, puhtauteen ja yhteissointiin. Lisäksi ääniryhmät pitävät omia stemmaharjoituksiaan kuorolaisista valittujen stemmavastaavien johdolla.

Kuorolaiset harjoittelevat kuukauden aikana keskimäärin noin 18 tuntia yhdessä ja kaksi tuntia yksityisesti. Laululeirit ennen konserttia lisäävät harjoitusten tuntimäärää.

Kuoronjohtajan lisäksi harjoituksia seuraa säännöllisesti toinen äänenmuodostuksen ja musiikin ammattilainen Airi Kervinen.

Kaislakerttu Järvelä, I sopraano Vocaliisoissa vuodesta 2017 lähtien

 

”Vocaliisoissa laulaminen on palkitsevaa. Anniina on kannustava, aurinkoinen ja rohkaiseva laulunopettaja sekä kuoronjohtaja. Pidän hänen tavastaan luoda henkilökohtainen ja välittävä suhde jokaiseen laulajaansa. Tunneilla tehdään tavoitteellista, upeaa musiikkia hyvässä hengessä. Välillä harjoittelu on haastavaakin, kun hiomme ja muotoilemme yksityiskohtia ja äänenmuodostusta. Mutta juuri se on mielestäni harjoittelussa parasta ja kehittävää. Olen kehittynyt nopeasti vuodessa II altosta I sopraanoksi.


Vocaliisat on hyvin monipuolinen kuoro, sillä laulamme hyvin erilaisia genrejä. Suosikkini näistä kaikista on kuitenkin ortodoksiveisut. Niiden upeat sävelkulut, sanat ja tunnelma ovat sanoinkuvaamattomia.  On upeaa saada laulaa tässä kuorossa.”

Kaislakerttu Järvelä, I sopraano

Laulukoulu ja laulukurssi

Järjestämme vuosittain joka kesä “Paremman Laulun kursseja”, kaikille oman äänensä hallinnasta, kehittämisestä ja laulamisesta kiinnostuneille. Laulukurssin opettajana toimii kuoromme johtaja Anniina Kervinen. Kurssi on tarkoitettu oman äänensä hallinnasta ja kehittämisestä kiinnostuneille ja se soveltuu kaikille tasosta riippumatta. Aktiivisia kesäkurssin osallistujia ovat myös Vocaliisat itse. 

Kurssin aikana harjoitellaan omalle tasolle soveltuvaa ohjelmistoa, perehdytään terveeseen ja luonnolliseen äänenkäyttöön. Tämän myötä tuetaan omia vahvuuksia laulamisessa. Harjoitellaan laulajan hengitystekniikkaa, tuen käyttöä ja tutustutaan äänihuulten ja kurkunpään anatomiaan.

Laulukurssin aikana valmistellaan vapaavalintainen kappale, joka esitetään laulukurssin päätöskonsertissa oppilaan niin halutessa.  

Kurssin aikana perehdytään terveeseen ja luonnolliseen äänenkäyttöön. Laulun anatomia
Laulukurssin aikana valmistellaan haluttaessasi vapaavalintainen kappale opettajan ja säestäjän kanssa, joka esitetään kurssin lopuksi pidettävässä laulukonsertissa.